Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Május 15. 14:09, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla a gyermekeiket elhanyagoló szülőket

Fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla a gyermekeiket elhanyagoló szülőket

Különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt jogerősen fegyházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy anyát és egy apát, akik elhanyagolták gyermekeiket és mulasztásuk miatt meghalt kétéves gyermekük - tájékoztatta a táblabíróság szerdai döntéséről a Győri Fellebbviteli Főügyészség az MTI-t.

Az anyát 18 év fegyházbüntetésre, az apát pedig 16 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, mindezek mellett végleges hatállyal eltiltotta őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülnének kapcsolatba és megszüntette szülői felügyeleti jogukat.

A Győr Ítélőtábla a döntéssel - egyetértve az ügyészi indítvánnyal - helybenhagyta az első fokon eljáró Szombathelyi Törvényszék határozatát.

A házaspár egy Vas vármegyei városban élt öt gyermekükkel, a nő a hatodik gyermekkel volt várandós.

A szülők elhanyagolták gyermekeik gondozását, elemi szükségleteik kielégítését.

Éjszakára az öt-, négy-, három- és kétéves gyermekeket egy szobába zárták, ahonnan másnap reggelig nem engedték ki őket. A szobát nem takarították rendszeresen, így az szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel, széklettel szennyezett volt.

A 2019 augusztusában született fiúgyermek testi és szellemi fejlődése egyre jobban romlott, teljes mértékben kiszolgáltatottá vált a szüleinek. Gyakran az ágyról leesve az éjszakát ruhátlanul a padlón töltötte.

A szülők agressziója leginkább feléje irányult, bántalmazták, előfordult, hogy az anya belerúgott a földön fekvő kisfiúba.

A gyermek nem tudott szilárd táplálékot fogyasztani és önállóan enni, ennek ellenére a szülők több hónapon keresztül elmulasztották a megfelelő táplálását.

A már ülni sem tudó, legyengült gyermek gennyes tüdőgyulladást kapott, de szülei nem vitték el orvoshoz, aminek következtében néhány nap múlva éjszaka meghalt, amit a szülők csak másnap délelőtt 10 órakor vették észre.

A szülők nevelési gyakorlata a gyermekeik testi és lelki épségét súlyosan veszélyeztető volt.

A Győri Ítélőtábla indoklása szerint a kiszabott büntetések szükségesek és arányosak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket